Danny Grissett - klavir

Vincente Archer - kontrabas

Obed Calvaire - bobni


Pianist in skladatelj Danny Grissett, rojen v Los Angelesu, je relativno nova figura na newyorški džezovski sceni. Klavir je začel igrati pri petih letih, pri šestih pa se je začel učiti igranja klasične glasbe. Študij klasične glasbe je nadaljeval v srednji šoli in na fakulteti ter leta 1998 pridobil naziv diplomiranega glasbenika; ves čas pa je gojil in razvijal tudi ljubezen do džeza, ki jo je podrobneje raziskoval na podiplomskem študiju. Tako je leta 2000 na inštitutu CalArts pridobil naziv magistra izvajanja džezovske glasbe, leta 2001 pa je zaključil študij na inštitutu Thelonious Monk Institute, kjer je študiral džez pri mojstrih, kot so Barry Harris, Herbie Hancock, Terence Blanchard, Kenny Barron, Bobby Watson, Jimmy Heath ter Carl Allen.

V tem času se je pod vodstvom enega svojih mentorjev, Billyja Higginsa, začel uveljavljati tudi na džezovski sceni v Los Angelesu. Začel je pogosteje nastopati s priznanimi lokalnimi in potujočimi glasbeniki kot so Billy Higgins, George Coleman, Jackie McLean in Ralph Moore. Leta 2002 se je pridružil bobnarju Royu McCurdyju v triu Johna Hearda (basista, ki je pred tem igral v triih Ahmada Jamala ter Oscarja Petersona). Neprecenljiva izkušnja igranja s Heardom in McCurdyjem – pogosto nastopanje v klubih, pogovori o glasbi ter sceni v New Yorku – se je izkazala za bistven dejavnik v Grisettovem vse intenzivnejšem razmišljanju o selitvi na vzhod.

Poleti 2003 se je Danny preselil v New York in že nekaj mesecev po prihodu je postal priljubljen spremljevalni glasbenik umetnikov, kot sta Vincent Herring in Vanessa Rubin. Dannyja lahko slišimo na albumih Mr. Wizard ter Ends and Means Vincenta Herringa, posnetih za založbo High Note.

Leta 2006 je Danny debitiral tudi kot vodja zasedbe s svojo prvo ploščo, posneto v triu, Promise, za založbo Criss Cross Jazz. Spletna stran Allmusic.com je njegov prvenec opisala kot album izbranega okusa in prav lahko eden najboljših prvencev leta 2006. Njegova druga plošča v triu, Encounters, je sledila naslednje leto in tudi ta je pritegnila pozornost glasbenih kolegov, ljubiteljev glasbe ter kritikov. Grisett je nastopal v zasedbah Nicholasa Paytona, Stevea Wilsona, Busterja Williamsa ter Russela Malonea. Prav tako je iskan studijski glasbenik. Med imeni, s katerimi je snemal, so Jimmy Green, Lage Lund in Jim Rotundi.

Trenutno je reden član kvintetov, ki jih vodita Tom Harrell in Jeremy Pelt; igral je na zadnjih sedmih albumih teh skupin. Danny še naprej nastopa na džezovskih festivalih in klubih po vsem svetu, od Italije, Francije, Nemčije, preko Japonske, Južne Afrike in Kolumbije, do številnih mest v ZDA. Nastopal je tudi z drugimi velikimi imeni kot so Freddie Hubbard, Benny Golson, The Mingus Big Band, Marcus Strickland, Steve Nelson ter Louis Hayes.

Maja 2009 je Danny posnel svoj težko pričakovan tretji album, na katerem ima vlogo vodje zasedbe, imenovan Form. Zadnji album, na katerem nastopa kot vodja, se imenuje Stride in izide predvidoma maja 2011.www.dannygrissett.com

SREDA, 08. 06. 2011

20:00 Nina Strnad band (SLO)

21:15 Danny Grissett band (ZDA)


ČETRTEK, 09. 06. 2011

20:00 Costis Christodoulou band (EL/SLO)

21:15 Francesco Cafisco band (IT)


PETEK, 10. 06. 2011

20:00 Robert Jukič O.C. (SLO/AUT/IT)

21:15 Big band Krško (SLO)