Francesco Cafiso - alt saksofon

Dino Rubino - klavir


Francesco Cafiso – Dino Rubino: Travel Dialogues (Popotni dialogi)

Francesco Cafiso in Dino Rubino imata globoke korenine v džezovski tradiciji, vendar sta v iskanju novega in izvirnega zvoka ves čas zazrta v prihodnost.

Njun cilj je ustvarjati glasbo, ki bo obsegala 360-stopinjski spekter od bluesa do sodobnega džeza. Vse skladbe aranžirata na sebi lasten način in tako podajata glasbo, ki premakne tudi manj poučeno občinstvo. Pri tem večinoma črpata iz Francescovih izvirnih skladb. 

Sinergija ter zmožnost poslušanja in ustvarjanja pristnega dialoga med instrumenti je naravnost navdušujoča.

Repertoar dueta temelji na ameriških standardnih skladbah ter izvirnih skladbah Francesca Cafisa. Slednje so navdih večinoma našle v svojem glasbenem ozadju, ki pa je predelano tako, da je prisotno le še na posreden, vzbujen ali priklican način.

V tako pestri glasbeni sliki izstopajo kolektivni vidiki glasbenega ustvarjanja, zvesti sami naravi džeza, žanra, ki temelji na interakciji med glasbeniki, v katerem se glasbenikova individualnost izrazi znotraj skupine, v popolnem sozvočju z ostalimi člani zasedbe.


Francesco Cafiso (Vittoria, 24. maj, 1989)

Eden najmlajših velikih talentov v zgodovini džeza. 

Francesco je že pri rosnih devetih letih naredil prve korake v sodelovanju z mednarodno znanimi glasbeniki.

Srečanje z Wyntonom Marsalisom na džezovskem festivalu v Pescari julija 2002 je bil odločilen trenutek v Francescovi karieri. Navdušen nad njim ga je Marsalis sprejel v svoj septet za evropsko turnejo leta 2003, med katero je Francesco nastopal na prestižnih prizoriščih v največjih evropskih mestih.

Od takrat dalje je Francesco nabral mnoge pomembne izkušnje, tako v Italiji kot v tujini. 

Prejel je številne vidne nagrade: državno nagrado Massimo Urbani (Urbisasglia), nagrado EuroJazz (Lecco), nagrado Mednarodne organizacije džezovskih festivalov (New York), nagrado na Svetovnem tekmovanju saksofonistov (London), nagrado na tekmovanju Django d'Or (Rim) ter številne druge.

Da bi izboljšal znanje angleščine, predvsem pa da bi izkusil nove sloge in žanre, se je Francesco podal v New Orleans, kjer je igral glasbeniki, kot so Ellis Marsalis, Jason Marsalis, Thadeus Richard, Bob Franch, Maurice Brown ter s številnimi drugimi lokalnimi ustvarjalci; hkrati je obiskoval učne ure pri Alvinu Batisteu.

Leta 2005 mu je Swing Journal, vidna japonska revija o džezovski glasbi, podelila nagrado New Stars (Nova zvezda), ki si jo prislužijo vzhajajoče zvezde med nadarjenimi tujimi džezovskimi glasbeniki. Temu je sledilo naslednje priznanje: v glasovanju Top Jazz, organiziranem v okviru italijanske revije Musica Jazz, je bil izbran za najboljšega med novimi imeni, ki so se pojavila v tistem letu. 

Francesco je igral z glasbeniki svetovnega slovesa: Hank Jones, Dave Brubeck, Cedar Walton, Mulgrew Miller, Jonathan Batiste, Ronnie Matthews, Jimmy Cobb, Ben Riley, Ray Drummond, Reggie Johnson, Doug Sides Lewis Nash, James Williams, Joe Lovano, George Mraz, Joe Locke, Enrico Rava, Gianni Basso, Dado Moroni, Franco D’Andrea, Franco Cerri ter mnogimi drugimi italijanskimi in ameriškimi glasbeniki.

Februarja 2006 je Francesco diplomiral iz igranja prečne flavte na Inštitutu za glasbo V. Bellini v kraju Catania.

Od leta 2008 je umetniški direktor jazz festivala Vittoria, ki se odvija v njegovem rojstnem kraju, Vittorii.

19. januarja 2009 je igral v Washingtonu, D.C., na slovesnosti v čast predsedniku Baracku Obami ter v počastitev dneva Martina Luthra Kinga Jr.

17. julija 2009 je fundacija Umbria Jazz Francesca imenovala za Ambasadorja italijanske glasbe v svetu.


Dino Rubino je bil rojen v kraju Biancavilla (provinca Catania), 20. oktobra 1980.

Že v zgodnjem otroštvu je pokazal svoj glasbeni dar, saj je pri vsega treh letih znal na klavirju posnemati melodije, ki jih je igral njegov oče. Pri enajstih letih je začel obiskovati učne ure klavirja na Inštitutu za glasbo v kraju Catania. Leta 1994 ga je koncert trobentača Toma Harrela v Peruggii navdušil, da se je začel učiti tega instrumenta in džeza. Zahvaljujoč znanju klavirja je tudi kot trobentač kmalu napredoval v cenjenega glasbenika. Leta 1996 se je udeležil seminarja v okviru akademije Siena Jazz, ki sta ga vodila Paolo Fresu in Enrico Rava ter si prislužil štipendijo za naslednji dve leti. Leta 1998 je zmagal na prestižnem državnem tekmovanju Massimo Urbani kot najboljši mladi jazzovski ustvarjalec. Od tega leta naprej je član Orchestra Jazz del Mediterraneo iz Catanie. Med vodji tega orkestra so se že zvrstila številna velika imena, kot so Gianni Basso, Pietro Tonolo, George Gruntz, Bob Mintzer, Maria Schneider in drugi. V letih 2000 in 2001 je sodeloval v delavnici, ki jo je vodil Furio di Castri za Biennale Giovani Artisti d'Europa (Bienale mladih evropskih umetnikov). Leta 2002 se je ponovno posvetil klavirju in poleti istega leta je uspešno sodeloval na mednarodnem tekmovanju Ibla Grand Prize. Leta 2005 je nastopal v New Yorku s saksofonistom Paulom Jeffereyem. Kljub mladim letom je že igral s priznanimi italijanskimi in drugimi glasbeniki, kot so Enrico Rava, Gianni Basso, Flavio Boltro, Franco Cerri, Salvatore Bonafede, Rosario Giuliani, Roberto Gatto, Pietro Tonolo, Dado Moroni, Giovanni Amato, Bruce Forman, Valery Ponomarew, Steve Grossman, Eddy Enderson, Lester Bowie in drugi. V letih 2005, 2006 in 2008 je poučeval sodobno igranje kalvirja na Sicilijanski glasbeni akademiji (Accademia Musicale Siciliana) Enzo Randisi v kraju Piazza Armerina (provinca Enna). Leta 2008 je posnel ploščo v sodelovanju s Francescom Cafisom, istega leta pa je postal tudi član Cafisove zasedbe Italian Jazz Quartet. V teh letih se je udeležil številnih mojstrskih seminarjev za klasično glasbo. Trenutno je diplomant klasične glasbe na klavirju na Glasbenem inštitutu Catania, hkrati pa nadaljuje z lastnim raziskovanjem in izboljševanjem svoje tehnike tako na klavirju kot trobenti.www.francescocafiso.com

SREDA, 08. 06. 2011

20:00 Nina Strnad band (SLO)

21:15 Danny Grissett band (ZDA)


ČETRTEK, 09. 06. 2011

20:00 Costis Christodoulou band (EL/SLO)

21:15 Francesco Cafisco band (IT)


PETEK, 10. 06. 2011

20:00 Robert Jukič O.C. (SLO/AUT/IT)

21:15 Big band Krško (SLO)